|
22.02.16 W dniu 19 lutego 2016 roku w Instytucie Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowym Instytucie Badawczym w Puławach odbyły się warsztaty naukowe pt. „Mikroorganizmy symbiotyczne w nauce i praktyce”. W warsztatach zorganizowanych w ramach zadania 1.4 i 2.7 Programu Wieloletniego (2016-2020) IUNG-PIB wzięło udział ponad 120 osób.
|
Warsztaty oficjalnie otworzył Dyrektor Instytutu prof. dr hab. Wiesław Oleszek, a następnie prof. dr hab. Stanisław Krasowicz Z-ca Dyrektora ds. naukowych w zakresie badań środowiskowych przedstawił referat dotyczący głównych założeń Programu Wieloletniego IUNG-PIB ustanowionego na lata 2016-2020.
Podczas warsztatów wygłoszono 13 referatów w trzech sesjach tematycznych (program warsztatów...) oraz zaprezentowano 36 prezentacji posterowych(lista posterowa..). Wygłoszonym referatom towarzyszyła ożywiona dyskusja i wymiana poglądów.
Tematyka wygłoszonych referatów dotyczyła: • znaczenia różnorodności biologicznej gleb prezentacja... • produkcyjnej i środowiskowej roli roślin strączkowych prezentacja... • występowania bakterii symbiotycznych roślin bobowatych w glebach Polski prezentacja... • interakcji pomiędzy zaprawami chemicznymi a bakteriami symbiotycznymi na nasionach roślin strączkowych prezentacja... • symbiozy grzybów endomykoryzowych z roślinami bobowatymi prezentacja... • roli pożytecznych mikroorganizmów na poprawę jakości gleby i plonowanie roślin prezentacja... • poprawy jakości i plonowania roślin z rodziny psiankowatych przez wyselekcjonowane szczepy Trichoderma spp. prezentacja... • roli endofitów grzybowych w środowisku jako źródła cennych metabolitów. prezentacja... • udziału mikroorganizmów stymulujących wzrost Salix viminalis w biodegradacji tworzyw polimerowych prezentacja... • roślinnych białkowych kanałów wodnych ze szczególnym uwzględnieniem akwaporyny błony peribakteroidalnej prezentacja... • foromononetinonu jako stymulatora mykoryzy prezentacja...
W warsztatach wzięli udział pracownicy naukowi oraz doktoranci uczelni i instytutów badawczych, przedstawiciele Ośrodków Doradztwa Rolniczego, urzędnicy administracji państwowej, pracownicy sektora rolnego oraz praktycy i specjaliści reprezentujący różne dyscypliny wiążące się z problematyką obrad. Patronat medialny warsztatów naukowych objął Portal farmer.pl oraz Miesięcznik Farmer.
Celem warsztatów było zapoznanie uczestników z tematyką związaną z zastosowaniem, rolą i znaczeniem mikroorganizmów symbiotycznych w nauce i praktyce rolniczej. Na rynku krajowym i zagranicznym obserwuje się rosnące zainteresowanie biologicznymi metodami zwiększania plonowania i jakości plonów roślin, powodowane zarówno zwiększonym zainteresowaniem rolnictwem zrównoważonym i ekologicznym, jak i dostrzeganiem przez producentów rolnych ewidentnych korzyści ekonomicznych wynikających ze stosowania tych szczepionek.
Wśród uczestników warsztatów znaleźli się przedstawiciele: Instytutu Agrofizyki Polskiej Akademii Nauk w Lublinie Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa-PIB, Puławy Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego w Lublinie Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie Uniwersytetu Marii Curie- Skłodowskiej w Lublinie Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, Lublin Agrii Polska Sp. z o. o., Poznań Bacto- Tech Sp. z o.o., Toruń GRUPA INCO S.A. Zakład Produkcyjny w Suszu INTERMAG Sp. z o.o., Olkusz Lubelska Izba Rolnicza, Lublin Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie MYKOFLOR- Laboratorium Grzybów Mikoryzowych, Końskowola Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Vet - Agro Sp. z o.o., Lublin Redakcja FARMER Stowarzyszenie Ekosystem EM- Dziedzictwo Natury, Warszawa Zakład Przetwórczo-Usługowo-Handlowy "BIOFOOD s.c", Wałcz
|