Strona główna

Najbliższe wydarzenia

Warsztaty naukowe pt. “Redukcja emisji gazów cieplarnianych i amoniaku z rolnictwa”.

6.03.20 W dniu 06 marca 2020 r. w Lubelskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Końskowoli odbyły się warsztaty naukowe pt. “Redukcja emisji gazów cieplarnianych i amoniaku z rolnictwa”. Warsztaty zorganizowano w ramach realizacji zadania 2.6 Programu Wieloletniego IUNG-PIB na lata 2016-2020. Uczestnikami warsztatów byli pracownicy ośrodków doradztwa rolniczego oraz rolnicy.

Otwarcia warsztatów  dokonał Zastępca Dyrektora LODR w Końskowoli mgr inż. Waldemar Banach oraz Zastępca Dyrektora IUNG-PIB ds. naukowych – prof. dr hab. Mariusz Matyka.

Działalność  IUNG-PIB w Puławach w aspekcie prowadzonej współpracy z doradztwem rolniczym, przedstawił Koordynator programu wieloletniego IUNG-PIB w Puławach prof. dr hab. Mariusz Matyka, natomiast Zastępca Dyrektora  LODR w Końskowoli mgr inż. Wiesław Banach omówił działalność Ośrodka na rzecz rolnictwa w województwie Lubelskim wskazując duży potencjał w zakresie prowadzenia działalności doradczej, informacyjnej i edukacyjno-szkoleniowej.

Podczas warsztatów przedstawiono wybrane zagadnienia dotyczące aktywności służących ograniczaniu emisji gazów cieplarnianych i amoniaku w rolnictwie. Referaty wygłosili: prof. dr hab. Stanisław Krasowicz, prof. dr hab. Antoni Faber, mgr Anna Jędrejek, mgr Aleksandra Król-Badziak, mgr Tomasz Żyłowski oraz dr Zuzanna Jarosz.

Tematyka warsztatów dotyczyła:

- ograniczania emisji gazów cieplarnianych jako wyzwania dla nauki, doradztwa i praktyki rolniczej,

- zmian emisji gazów cieplarnianych i amoniaku w rolnictwie Polski na tle UE,

- wskazaniu zobowiązań i możliwości redukcji emisji amoniaku z rolnictwa w Polsce,

- bilansu azotu oraz jego strat,

- szacunków śladu węglowego upraw,

- środowiskowej oceny praktyk rolniczych stosowanych w uprawie kukurydzy.

Spotkanie było dla uczestników dobrą okazją do zapoznania się z badaniami naukowymi prowadzonymi obecnie w IUNG-PIB Puławy oraz wymiany poglądów.

 

Materiał chroniony prawem autorskim. Wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy